مصاحبه دکتر محبوبه شمسی، در مورد جایگاه دانشگاه فنی و حرفه ای، مخصوصاآموزشکده فنی دختران قم
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، دانشکده فنی و حرفه ای دختران در قم از مراکز آموزشی است که به نظر می رسد با وجود خدمات قابل توجهی که در زمینه تربیت دانشجویان با توجه به نیاز بازار کار انجام می دهد، مظلوم واقع شده است.
این دانشکده با وجود پذیرش 800 دانشجو با مشکلاتی از نظر فضای فیزیکی و... روبه رو است در حالی راه اندازی واحد در دست احداث در منطقه پردیسان در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز می تواند بسیاری از این مشکلات را برطرف کند.
در این خصوص با دکتر محبوبه شمسی رئیس دانشکده فنی و حرفه ای دختران قم، در خصوص فعالیت های این دانشکده در استان و همچنین وضعیت فعلی و آینده این دانشکده گفت وگو کردیم.
فارس: چه تعداد دانشجو در این مرکز مشغول به تحصیل هستند؟
در این دانشکده به دلیل اینکه دوره شبانه هم دایر است، 800 دانشجو مشغول به تحصیل هستند و هر سال تعدادی فارغ التحصیل شده و وارد بازار کار می شوند.
ورودی هرسال این دانشکده به علت کمبود فضا 300 تا 350 نفر است که در صورت ساخته شدن مکان جدید این دانشکده که در پردیسان واقع شده است این امکان وجود خواهد داشت تا ظرفیت این دانشگاه را به 2 هزار دانشجو ارتقا دهیم.
فارس: تفاوت دانشگاه فنی و حرفه ای با دانشگاه های دیگر چیست؟
بر خلاف دانشگاه های دیگر، دانشکده های فنی، مهارت محور هستند و شغل دانشجویانی که در این دانشکده ها تحصیل می کنند تقریبا تضمین شده است و حتی مقام معظم رهبری هم به این دانشگاه ها توجه ویژه ای دارند و داشتن پنجه های کارآمد را برای کشور ضروری می دانند.
این دانشگاه تنها دانشگاهی است که نیروهای فنی موفقی را به جامعه ارائه می کند ولی متاسفانه دانشکده های فنی و حرفه ای به طور مناسب در سطح کشور شناخته شده نیستند و به علت برخی محدودیت های مالی و آموزشی هنوز نتوانسته اند جایگاه خود را در کشور به دست آورند.
فارس: این دانشکده در سال های اخیر به چه افتخارات و عناوینی نائل شده است؟
در یک سال گذشته دانشجویان دختر دانشکده فنی و حرفه ای دختران استان قم افتخارات خوبی را در سطح کشور به دست آورده اند که این به علت وجود استعدادهای درخشانی است که در این مرکز آموزشی وجود دارد.
این دانشکده تا کنون در چندین نمایشگاه و جشنواره کشوری نیز شرکت کرده و با دیگر دانشکده های فنی به رقابت پرداخته است و توانسته جوایز ارزنده ای از حضور در این برنامه ها به دست آورد.
فارس: دانشکده فنی دختران قم با چه مشکلاتی مواجه است؟
از جمله مشکلات ما در استان قم نبود مقطع کارشناسی در این واحد آموزشی است و به علت کمبود فضای آموزشی نتوانسته ایم مقطع کارشناسی را راه اندازی کنیم و دختران قمی پس از اتمام مقطع کاردانی خود مجبور هستند برای ادامه تحصیل به دانشکده شریعتی تهران و یا دانشکده های دیگر در سطح کشور مراجعه کنند و به علت دوری راه و یا شرایط خاص تهران و همچنین هزینه های آن، برخی از خانوادها اجازه ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی را به دختران خود نمی دهند بنا بر این تعدادی از این دانشجویان از ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی باز می مانند.
درصورتی که اگر ساختمان دانشکده در پردیسان ساخته می شد دختران قمی برای ادامه تحصیل در شهر خودشان مشکلی نداشتند ولی متاسفانه تعلل در این امر موجب شده تا دختران با استعداد ما نتوانند ادامه تحصیل دهند در حالی که از مهارت خوب و بالایی برخوردار هستند.
فارس: دانشگاه های دیگری در قم وجود ندارد تا دختران بتوانند در مقطع کارشناسی ادامه تحصیل دهند؟
دانشگاه هایی در قم وجود دارند که دختران قمی میتوانند بعد از اتمام مقطع کاردانی خود در این دانشگاه ها برای ادامه تحصیل به آنجا مراجعه کنند اما در این دانشگاه ها دانشجویانی مشغول به تحصیل هستند که از مقطع دبیرستان وارد دانشگاه شده اند در حالی که فارغ التحصیلان ما تکنسین هایی هستند که دارای مهارت و حرفه بوده و باید در دانشگاه های فنی ادامه تحصیل دهند و این از کمبودهایی است که باید هر چه زودتر بر طرف شود.
فارس: دانشکده فنی دختران قم از لحاظ کشوری در چه جایگاهی قرار دارد؟
این دانشکده از نظر فضای آموزشی در کشور جایگاه خوبی ندارد و از لحاظ دسته بندی جزو درجه یک کشوری هستیم که پایین ترین رتبه محسوب می شود ولی از لحاظ آموزشی، رتبه خوبی در کشور داریم و دانشجویان ما توانسته اند در زمینه های مختلف مانند طراحی لباس مقام های خوبی به دست آورند.
فارس: وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان این دانشکده در مقایسه با دانشگاه هایی که رشته های نظری یا علوم انسانی ارائه می کنند چگونه است؟
درصد بالایی از فارغ التحصیلان به علت اینکه تخصص دارند و دوره های مهارتی این دانشکده را گذرانده اند خیلی راحت وارد بازار کار می شوند و به عنوان یک کارآفرین در جامعه فعالیت می کنند و می توانند درآمدزایی داشته باشند.
فارس: آیا آموزش ها و مهارت هایی که دانشکده های فنی ارائه می دهد با سازمان فنی و حرفه ای تفاوت دارد؟
سازمان فنی و حرفه ای در کشور به افرادی که نیاز به آموزش دارند فقط مهارت یاد می دهد ولی دانشکده های فنی و حرفه ای در کشور، هم بحث علمی و هم فنی را به دانشجو یاد می دهند و افراد پس از گذراندن مقطع کاردانی یا کارشناسی به عنوان یک تکنسین متخصص تحصیل کرده که از اطلاعات علمی و فنی بیشتری برخوردار هستند، در جامعه می توانند اثرگذاری قابل توجهی داشته باشند.
فارس: با وجود نقاط ضعف و خلأهایی که از آن یاد کردید، اقبال دانشجویان به تحصیل در این دانشکده چگونه است؟
اقبال داوطلبان کنکور در سراسر کشور نسبت به این آموزشکده بسیار زیاد است که ما به دلیل کمبود فضا نمی توانیم جوابگوی همه داوطلبان باشیم و حتی در همین استان قم دختران زیادی هستند که متقاضی ادامه تحصیل در این دانشکده بوده ولی به دلیل کمبود فضای آموزشی نمی توانیم همه آنان را پذیرش کنیم.
فارس: طرح توسعه دانشکده در چه مرحله ای است و برای پیشرفت در روند اجرای این طرح چه پیش بینی داشته اید؟
زمین مناسبی قبلا در منطقه پردیسان برای توسعه دانشکده فنی و حرفه ای دختران و پسران خریداری شده که با اختصاص بودجه لازم کار ساخت آن آغاز می شود.
فارس: چه برنامه هایی برای آینده این دانشکده دارید؟
برنامه های خوبی را مدنظر داریم که یکی از آنها ساخت فضای آموزشی بزرگتر است تا هیچ یک از دانشجویان دختر قمی به علت ادامه تحصیل از قم خارج نشوند و در صورت تامین اعتبارات لازم برای این دانشگاه این مشکل برطرف خواهد شد.
البته مشکلات مالی این دانشکده تنها با کمک وزراتخانه برطرف نمی شود و ضروری است خیرین استان به ما کمک کنند تا بتوانیم ساختمان دانشکده دختران را بسازیم تا به خاطر فقدان مقطع کارشناسی یا کمبود ظرفیت پذیرش، هیچ یک از دختران قمی از ادامه تحصیل در سطوح دانشگاهی باز نمانند.
از مسئولان استان هم درخواست دارم تا در این باره به ما کمک کنند زیرا استان قم دختران متخصص و فنی خوبی دارد که در صورت وجود فضای آموزشی مناسب می توانند از لحاظ فنی نیروهای موثری باشند و به صنعت و اقتصاد کشور کمک کنند.