برگزاری همایش گردشگری نجوم قرآنی
همایش گردشگری نجوم قرآنی درسالن اجتماعات آموزشکده فنی دختران قم برگزار گردید.
آموزشکده فنی دختران قم با همکاری واحد فنآور رصدگر آسمانی پارس از مراکز تحت حمایت مرکز رشد علوم انسانی ، همایش گردشگری نجوم قرآنی برگزار نمود. گردشگری نجوم قرآن، برنامهی است که در آن اجرام آسمانی با استفاده از آیات نازل شده در قرآن رصد میشود. در این برنامه رصدکنندگان با اجرام نامبرده در قرآن آشنا شده، رصدشان میکنند و با تفسیر آیهای که به آن مجموعهی آسمانی اشاره کرده آشنا میشوند.
در این همایش جناب اقای پیوند زنی ، مطالب جذابی از آیات نجومی قرآن و عجائب علمی عنوان کردند که علاقه مندی دانشجویان آموزشکده فنی دختران رابه شگفتی ها قابل مشاهده و اسرار مکنون آسمان و عظمت باریتعالی افزون بخشیدند.و به تقویت بنیه علمی و بهسازی بافت اجتماعی دانشجویان کمک بسزائی نمود.
جناب اقای پیوند زنی ضمن اشاره به نقش و جایگاه علمی قرآن بحث خود را در مورد بزرگی فضا در علم نجوم ، چنین آغاز نمودند.
یک مسیر 120 کیلومتری را تصور کنید، این مسیر در حدود 1 ساعت پیموده میشود.قطر کره زمین 12767 کیلومتر است. برای طی این مسافت با همان سرعت چیزی حدود 107 ساعت رانندگی نیاز است یعنی چیزی حدود 5/4 شبانهروز رانندگی نیاز است.
فاصله زمین تا ماه حدود 390000 کیلومتر است. برای طی این مسافت با همان سرعت چیزی حدود 5/4 ماه زمان نیاز است.
این ابعاد را با دیگر ابعاد فضایی در نظر بگیرید.
فاصله زمین تا خورشید 384 برابر فاصله ماه تا زمین است یعنی حدود 149600000کیلومتر. فاصله نپتون آخرین سیاره منظومه شمسی حدود 5/4 میلیارد کیلومتر است و مرزهای منظومه شمسی حدود 14 هزار میلیارد کیلومتر یعنی مسافتی که نور برای پیمایش آن به 5/1 سال زمان نیاز دارد. توجه کنید که نور در یک ثانیه حدود 150 بار مسافت قم به مشهد و سپس قم را طی میکند. نزدیکترین ستاره (آلفای قنطورس) در فاصله 3/4 سال نوری آن قرار دارد. این عدد را با 100000 سال نوری قطر کهکشان راه شیری مقایسه کنید. نزدیکترین کهکشان مارپیچی در فاصله 5/2 میلیون سال نوری ما قرار دارد. این فاصله را با نزدیکترین اختروش مقایسه کنید که حدود 1 میلیارد سال نوری فاصله دارد و مرزهای شناخته شده کیهان 14 میلیارد سال نوری است. این اعداد چقدر بزرگند؟ مشاهده میشود که ما اگر قطر کهکشان را 1 متر تصور کنیم در این حالت فاصله زمین تا خورشید در حدود 1/. نانومتر است یعنی، از دنیای مولکولها کوچکتر و در حد و اندازههای اتمی است.در چنین حالتی نزدیکترین کهکشان در فاصله 25 متری خواهد بود و نزدیکترین اختروش ده کیلومتر دورتر و مرزهای کیهان در حدود 140 کیلومتری خواهد بود.
لازم به ذکر است که در حدود 420 آیه از قرآن برای تبیین مفاهیم دینی از پدیدههای نجومی استفاده کرده است.آیه 49 سوره نجم از جمله کاربردهای نجوم در قرآن برای تبیین یک مفهوم دینایست. در این آیه قدرت و سیطره خدای متعال برای مشرکان ستاره پرست قابل لمس میشود.
وَأَنَّهُۥ هُوَ رَبُّ ٱلشِّعۡرَیٰ؛ و هم اوست پروردگار ستاره شِعری.
تکیه بر خصوص ستاره شعری علاوه بر اینکه این ستاره درخشندهترین ستاره آسمان که در صورت فلکی سگ بزرگ(کلب اکبر) و پایین صورت فلکی جبار است و کاملا جلب توجه میکند، به خاطر این است که گروهی از مشرکان عرب آن را میپرستیدند، قرآن میگوید: چرا شعری را میپرستید؟ آفریدگار و پروردگار آن را بپرستید.
در حقیقت قرآن با این آیه به این معنی اشاره میکند که هرگونه تدبیری در این عالم به ذات پاک خدا برمیگردد، از مساله حیات و مرگ تا خلقت پیچیده انسان از یک نطفه بی مقدار، همچنین حوادث گوناگونی که در طول زندگی انسانها رخ میدهد، همه از ناحیه او است. درخشندهترین ستارگان به فرمان او و تحت ربوبیتش قرار دارند، و در زمین غنا و بی نیازی انسانها به ذات پاکش باز میگردد، و طبعا نشاه آخرت نیز به فرمان او است، چرا که آنهم حیات جدیدی است در ادامه حیات این جهان. این بیان از یک سو خط توحید را مشخص میسازد، و از سوی دیگر خط معاد را، چرا که خالق انسان از یک نطفه بی مقدار در رحم، قادر بر تجدید حیات او نیز هست. به تعبیر دیگر اینها همه بیانگر توحید افعالی خدا، و توحید ربوبیت است.